Als ik aan Frankrijk denk, denk ik aan croissants! Niets is lekkerder dan een warme croissant van een echte boulangerie. Je kunt met dit recept het beste een dag van te voren beginnen. Het deeg ontwikkelt dan meer smaak en de kans op mislukken is minder groot, doordat het deeg en de boter de tijd krijgen om te koelen. Schrik niet als het de eerste keer niet lukt. Croissantdeeg (ook wel getoerd gerezen genoemd) is namelijk erg lastig. Respecteer de koel- en rusttijden en weeg alles goed af, dan moet het lukken!

 

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 250 ml water (lauwwarm)
  • 12 gr zout
  • 30 gr verse gist
  • 100 gr boter
  • 50 gr witte basterdsuiker

 

Toerboter

250 gr boter

 

Bereiding

 

Dag 1

Croissantdeeg bestaat eigenlijk uit twee delen; een basis-brooddeeg en een plak roomboter. Door de boter op een bepaalde manier in het deeg te vouwen (ook wel toeren genoemd), creëer je laagjes in het deeg. De laagjes boter creëren stoom tijdens het bakken, waardoor het deeg gaat bladeren.

Begin met het maken van het basisdeeg. Doe de bloem, de basterdsuiker en het zout in de mengkom van je keukenmachine. Meng alles kort door elkaar. Los de verse gist op in koud water. Voeg terwijl je de keukenmachine laat draaien, langzaam al het water toe. Als het deeg bijna tot een bal gevormd is, kan de 100 gram boter erbij. Kneed het deeg zo’n 12-15 minuten goed door. Pas als je van het deeg een vliesje kunt trekken waar je bijna de krant door kunt lezen, is je deeg goed gekneed.

Bol het deeg op en laat het een nacht afgedekt rijzen in de koelkast.

Snijdt de koude boter ik plakjes van 1 cm dik en leg de plakjes in een vierkant van 10 x 10 cm op een vel bakpapier. Vouw het bakpapier als een pakketje dicht en rol de plak boter uit tot deze plat is. Laat de plak boter een nacht rusten in de koelkast.

 

Dag 2

Haal het deeg uit de koeling en rol het uit tot een rechthoekige plak, die twee maal zo lang is als de plak boter (ongeveer 20 cm). Leg de plak boter op een helft van het deeg en vouw de andere helft hier overheen.

Draai het deeg 90 graden en rol het uit tot een langwerpige rechthoek, die ongeveer drie maal zo lang als breed is (ongeveer 20 x 60 cm) . Vouw het deeg nu in vieren en laat het ongeveer 30 minuten  de koelkast rusten.

Draai het deeg 90 graden en rol het deeg weer uit tot een langwerpige rechthoek van 20 x 60 cm. Vouw het nu in drieën. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast voordat je het uitrolt.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 x 115 cm. Nu komt je liniaal goed van pas! Snijdt het deeg bij tot een rechthoekige lap van 20 x 110 cm. Leg je liniaal langs de onderkant van het deeg en maak om de 12 cm kleine insnedes met je pizzasnijder. Leg je liniaal nu langs de bovenkant van het deeg en maak insnedes om de 6 cm. De onderste en de bovenste markeringen liggen dus schuin tegenover elkaar en vormen driehoeken van 20 cm hoog.

Snijdt de driehoeken los en maak nu inkepingen van ongeveer 2 cm lang vanaf de korte zijde van de driehoek. Rol de driehoeken nu op vanaf de korte zijde. Vouw de uiteinden van de croissants  iets naar elkaar toe, zodat ze een halve maan vormen.

Bestrijk de croissants met losgeklopt ei en laat de croissants ongeveer een uur, afgedekt en op kamertemperatuur rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden en bak de croissants gedurende 18-20 minuten af.

 

Bon appetit!