Deze versie van een klassieke appeltaart kan écht niet mislukken! Omdat ik appel erg goed vind combineren met abrikoos, besloot ik deze ”failproof” appeltaart te maken. De spijsroom maakt het helemaal af! In plaats van één taart, kun je ook kiezen voor kleine taartjes. Pas dit recept dan toe, maar gebruik in plaats van een springvorm een metalen muffinvorm en bouw de taartjes op dezelfde manier op. Voor de spijsroom heb je banketbakkersroom nodig. Vind je dat teveel moeite om zelf te maken? Je kunt in plaats hiervan ook vanillevla gebruiken! Smakelijk!

Ingrediënten

Sloffendeeg
180 g boter (+ extra om in te vetten)
180 g lichte basterdsuiker
1 eidooier
250 g zeeuwse bloem
5 g bakpoeder
3 g zout
1/2 citroen (rasp)

Spijsroom
100 g amandelspijs
100 g banketbakkersroom (of vanillevla)

Vulling
4 appels (jonagold)
100 g abrikozen (vers of uit blik)
30 g fijne kristalsuiker
1 el kaneel

Garnering
potje abrikozenjam om te bestrijken
poedersuiker om te bestuiven

Verder nodig
Springvorm van 20 cm doorsnede
Wegwerpspuitzak

Bereiding
Meng de boter met de basterdsuiker en de eidooier. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit samen met het zout en de citroenrasp toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een springvorm in met boter. Rol het deeg uit tot ongeveer 10 mm dikte en snijd een plak uit die iets groter is dan de springvorm (ongeveer 22 cm doorsnede). Leg de plak in de springvorm, zodat de randen van het deeg iets omhoog staan en er een kuil in het midden ontstaat. Kneed beetje bij beetje de banketbakkersroom door de spijs. Doe dit niet in een keer, anders ontstaan er klontjes die je er lastig uit krijgt. Doe de spijsroom in een spuitzak en leg deze even opzij.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels en abrikozen in grove blokjes en meng hier de suiker en de kaneel door. De hoeveelheid suiker voor bij het appelmengsel is een indicatie. Je kunt de hoeveelheid aanpassen naar eigen smaak.

Verdeel een laagje spijsroom over de bodem. Zorg dat je ongeveer 1,5 cm bij de rand vandaan blijft. Verdeel het appelmengsel over de bodem. Zorg ervoor dat er een flinke hoeveelheid van het appelmengsel op de bodem ligt, want de appels en abrikozen zullen tijdens het bakken behoorlijk slinken. Bak de appeltaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart volledig afkoelen en verwijder daarna de springvorm.

Verhit een paar eetlepels abrikozenjam en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee (niet de deegrand). Bestuif de rand met wat poedersuiker door middel van een zeef.