Dit is een ideaal recept op je overgebleven brioche of stokbrood te recyclen! De whiskey in dit recept kun je ook weglaten en vervangen voor slagroom, maar als je de proef op de som neemt, zul je zien dat karamel-whiskey een super combinatie is!

Ingrediënten

Voor de broodpudding
230 g oud brood
270 g volle melk
100 g fijne kristalsuiker
25 g vanillesuiker
1 ei
25 g boter (gesmolten)
mespuntje zout
50 g pure chocolade (callets of grof gehakt)

Voor de whiskeysaus
100 g fijne kristalsuiker
35 g boter
50 g slagroom
25 g whiskey
mespuntje zout

Verder nodig
Ovenschaal van ongeveer 18 cm doorsnede
Boter, om in te vetten
50 gram pure chocolade, voor over de broodpudding

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C en vet de ovenschaal in met boter. Breek het brood in kleine stukjes en voeg alle ingrediënten voor de broodpudding, behalve de chocoladecallets, toe. Roer het mengsel even door om de grovere stukjes wat kleiner te maken. Voeg de stukjes chocolade toe en roer door elkaar. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de broodpudding in ongeveer een uur goudbruin en gaar. Laat de broodpudding afkoelen.

Karamelliseer de suiker op middelhoog vuur en blus deze voorzichtig af met slagroom. Voeg de boter, de whiskey en het zout toe. Kook de karamelsaus nog 2 minuten door en laat hem daarna afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie en verdeel deze met een cornetje of spuitzak over de broodpudding. Serveer de broodpudding met een scheutje whiskey-karamelsaus.