Een ideaal recept om je barbecue helemaal compleet te maken! Zelf vind ik deze hamburgerbroodjes het lekkerst met sesamzaad, maar maanzaad of zonnebloempitten zijn ook erg lekker. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om ze gewoon naturel te houden. Bij het maken van brooddeeg is het kneden vooral erg belangrijk. Een goed gekneed deeg rijst namelijk beter. Voeg zeker geen bloem toe als je twijfelt of het deeg te nat is; Langer kneden is de oplossing!

VOOR HET DEEG
180 g water (handwarmte)
25 g verse gist
400 g bloem
25 g fijne kristalsuiker
8 g zout
100 g ei (ongeveer 2 eieren)
30 g olijfolie

VERDER NODIG
Bloem, om te bestuiven
Olijfolie, om in te vetten
1 ei, losgeklopt
150 g sesam- of maanzaad, om te bestrooien

BEREIDING
Los de gist op in het handwarme water. Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg het water met de gist, de eieren en de olijfolie toe en kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Bol het deeg op en laat het een uur afgedekt rijzen in een ingevette kom, tot het in volume verdubbeld is.

Kneed het deeg kort door en verdeel het in 10 stukjes van ongeveer 70 gram. Bol de stukjes deeg op en laat ze weer 15 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur. Bol ze nogmaals op en bestrijk ze met losgeklopt ei. Dip de bestreken kant in je topping naar keuze (bijvoorbeeld sesamzaad) en leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bolletjes een uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur, tot ze in volume ongeveer verdubbeld zijn.

Verwarm de oven voor  op 220 °C en bak de bolletjes in ongeveer 14 minuten af.