Crème caramel is een traditioneel Frans dessert dat in een bain-marie bereid wordt. Zelf gebruik ik hiervoor een diepe ovenschotel of braadslede die ik met water kan vullen. Let er vooral op dat je ze niet te lang bakt, om te voorkomen dat de crème caramels naar ei gaan smaken. Het beste kun je dit dessert in de ochtend maken, zodat hij ’s avonds klaar is om als afsluiter opgediend te worden.

Ingrediënten (voor 6 crème caramels)

Voor de karamel
100 g fijne kristalsuiker

Voor de crème
70 g fijne kristalsuiker
500 g volle melk
3 eieren
1 vanillestokje

Verder nodig
6 ramekins
diepe ovenschotel of braadslede

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 °C. Karameliseer 100 gram suiker en verdeel over elke ramekin een dun laagje karamel. Meng de rest van de suiker met de melk, de eieren en het merg van een vanillestokje. Zet de ramekins in de ovenschotel en vul ze voor ongeveer ¾ met de crème, zodra de karamel hard is geworden.

Vul de braadslede voorzichtig met water tot de ramekins voor ¾ onder staan. Dek de braadslede nu af met aluminiumfolie en zet hem voorzichtig in de oven. Bak de crème caramels in ongeveer 30 minuten af. De randen moeten licht stevig aanvoelen. Het midden mag nog redelijk vloeibaar zijn. Laat ze nu minimaal 5 uur afkoelen in de koelkast. Keer ze voor het serveren om op een bord.