Flammkuchen hebben wat mij betreft net iets meer finesse dan pizza. Het deeg is dunner, waardoor het beleg een belangrijkere rol krijgt. Qua smaken zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Zelf ben ik dol op deze versie met feta en seranoham, maar wat dacht je van geitenkaas met honing en pijnboompitten? Je kunt nog verder gaan door de flammkuchen na het bakken te beleggen met bijvoorbeeld carpaccio, Parmezaanse kaas, of gerookte zalm. Hoe creatief ben jij?

Ingrediënten (voor 1 grote of 2 kleine flammkuchen)

Voor het deeg
300 g bloem
5 g zout
20 verse gist
160 g water (handwarm)
25 g olijfolie

Voor de topping
100 g crè­me fraî­che
100 g ricotta
75 g fèta
1 rode ui (gesneden in ringen)
75 g seranoham
zout en peper

Verder nodig
Olijfolie, om te besprenkelen
Rucola

Bereiding
Meng de bloem met het zout. Los de gist op in het handwarme water en voeg dit samen met de olijfolie toe aan de bloem. Kneed het geheel tot een soepel en elastisch deeg. Bol het deeg op en laat het een uur afgedekt rijzen in een ingevette kom, tot het in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dikte en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de crè­me fraî­che met de ricotta en breng dit op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over het deeg. Verbrokkel de feta en verdeel dit samen met de rode ui over de flammkuchen. Besprenkel de flammkuchen met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bak de flammkuchen in ongeveer 15 minuten af.

Verdeel de seranoham en de rucola over de flammkuchen en besprenkel nogmaals met een beetje olijfolie.