Als ik voor grote groepen een dessert moet verzorgen, maak ik meestal een dessert in glas. Je kunt eindeloos variëren met smaken en het is ook nog eens makkelijk te maken! Deze tiramisu-variant is eigenlijk altijd een succes! Volgens oude en traditionele recepten worden rauwe eidooiers met suiker luchtig geslagen en vervolgens door de mascarpone gespateld. Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik ervoor gekozen om de eidooiers met suiker eerst
au bain-marie te pasteuriseren tot 82 °C en vervolgens op te kloppen.

VOOR 6 DESSERTGLAZEN (VAN CA. 200 ML PER GLAS)

VOOR DE MASCARPONEROOM
110 g eidooier (ca. 6 eidooiers)
15 g amaretto
150 g fijne kristalsuiker
500 g mascarpone

VOOR DE LANGE VINGERS MET KOFFIE
175 g lange vingers
500 g sterke koffie
100 g amaretto

VOOR DE AFWERKING
250 g slagroom
25 g fijne kristalsuiker
50 g cacaopoeder

VERDER NODIG
1 digitale keukenthermometer
6 dessertglazen met een inhoud van ca. 200 ml
1 spuitzak
1 glad spuitmondje van 10 millimeter doorsnede

BEREIDING

MASCARPONEROOM
Doe de suiker met de eidooiers en de amaretto in een kom en verwarm het geheel au bain-marie tot 82 °C. Blijf het mengsel ondertussen stevig met de hand doorkloppen. Plaats de kom nu onder de keukenmachine en klop het mengsel in ongeveer 5 minuten tot een luchtige pâte à bombe. Eventueel kun je hier ook een handmixer voor gebruiken. Roer de mascarpone los en spatel hier de pâte à bombe zo luchtig mogelijk doorheen.

LANGE VINGERS MET KOFFIE
Drenk de lange vingers in de koffie, zodat deze helemaal zacht worden. Breek ze in stukjes en breng een laag lange vingers op de bodem van de glazen aan. Besprenkel de laag lange vingers vervolgens met amaretto. Doe dit bij voorkeur met een kwastje. Bestuif de lange vingers met een laagje cacaopoeder en verdeel hier een laag mascarponeroom van ongeveer 1 centimeter dik over. Gebruik hiervoor eventueel een spuitzak. Herhaal deze procedure nog 2 keer. In totaal heb je dus 3 lagen lange vingers en 3 lagen mascarponeroom.

AFWERKING
Klop de slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 millimeter doorsnede. Spuit dopjes slagroom op de gevulde glazen en bestuif deze met cacaopoeder.

Laat de dessertglazen minimaal 6 uur in de koelkast opstijven, voor je deze serveert.