Zeg je roze koeken, dan zeg ik Villa Achterwerk! Nog steeds heb ik leuke herinneringen hoe ik als klein kind naar dit programma keek. Vanzelfsprekend wilde ik na afloop ook zo’n roze rakker! Helaas werd dat verzoek door mijn ouders niet altijd ingewilligd. De naam ”roze koek” doet vermoeden dat deze lekkernij is gemaakt van een koekdeeg, maar eigenlijk is het meer een cakeje. Samen met het dunne laagje glazuur zijn ze gewoon super lekker!

VOOR 10 ROZE KOEKEN

VOOR HET CAKEBESLAG
100 g boter
100 g witte basterdsuiker
100 g ei (ongeveer 2 eieren)
100 g bloem
5 g bakpoeder
1 mespuntje zout

VOOR HET GLAZUUR
100 g poedersuiker
10 g water
rode kleurstof, of gezeefde frambozen puree

VERDER NODIG
1 cupcake bakvorm
Boter, om in te vetten
Bloem, om te bestuiven

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop voor het cakebeslag de boter, de basterdsuiker en het zout zeer luchtig. Voeg de eieren al kloppend een voor een toe. Klop het mengsel nog enkele minuten door. Zeef de bloem en het bakpoeder en spatel dit zo luchtig mogelijk door het beslag. Vet 10 holtes van een cupcakevorm in met boter en bestuif met een klein beetje bloem. Verdeel een laag cakebeslag van ongeveer 1 centimeter dik over de 10 holtes. Bak de cakejes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Heb je een kleinere cupcakevorm met minder holtes? Bak de cakejes dan in twee keer af. Haal de cakejes uit de vorm en laat ze omgekeerd afkoelen. Op deze manier wordt de bovenkant mooi glad. Staat het midden van de cakejes na afkoeling nog steeds iets bol? Snijd ze dan netjes bij met een scherp kartelmes.

Meng de poedersuiker met het water in een steelpan tot een glad glazuur. Voeg een paar druppels rode kleurstof toe, om het glazuur roze te kleuren. Je kunt ook frambozen door een zeefje drukken en een paar druppels van de frambozenpuree toevoegen. Verwarm het glazuur al roerende tot deze lauwwarm is. Doop de cakejes met de bovenkant in het glazuur. Haal je vinger langs de rand als er wat glazuur af dreigt te lopen. Laat de roze koeken ongeveer 30 minuten rusten, zodat het glazuur kan stollen

TIP: Heb je de cakejes bijgesneden na het afkoelen? Dan kun je het glazuur beter voorzichtig aanbrengen met een lepel. Indien je gaat dopen, bestaat de kans dat er kruimels in het glazuur achter blijven, die later zichtbaar zijn op de roze koeken.