Als koffie-liefhebber ben ik natuurlijk ook gek op ijskoffie! Zeker op warme dagen ruil ik mijn flat white graag in voor de koude variant. Na het maken van dit recept houd je waarschijnlijk wat karamelsaus over. Je kunt dit eenvoudig invriezen en bewaren voor een later moment. Uiteraard kun je de karamelsaus ook achterwege laten.

VOOR DE KARAMELSAUS
170 g slagroom
65 g glucosestroop (of honing)
1 mespuntje zout
100 g fijne kristalsuiker
15 g melkchocolade (callets, of grof gehakt)
1 mespuntje kaneel
45 g boter, op kamertemperatuur

VOOR DE IJSKOFFIE
200 g sterke koffie (afgekoeld)
100 g vanille roomijs
50 g volle melk

VERDER NODIG
1 digitale suikerthermometer (eventueel)
ijsklontjes
100 g slagroom.
10 g fijne kristalsuiker
1 spuitzak
1 gekarteld spuitmondje van 12 mm doorsnede

VOOR 1 IJSKOFFIE

Breng de slagroom met de glucosestroop en het zout aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt. Karamelliseer de suiker. Kook daarvoor de suiker met 30 gram water tot een goudbruine karamel. ”Was” de randen van de pan eventueel bij met een nat kwastje, om kristalvorming te voorkomen. Blus de karamel al roerend af met de warme slagroom. Wees hierbij voorzichtig! Door het grote temperatuurverschil tussen de karamel en de slagroom zal het mengsel flink gaan borrelen en omhoogkomen. Kook de karamelsaus verder in tot 105 °C en blijf ondertussen goed roeren met een garde. Heb je geen digitale suikerthermometer? Houd dan een kooktijd van 2 á 3 minuten aan. Hoe langer je de karamelsaus inkookt, hoe dikker deze wordt. Giet de karamelsaus direct over in een andere kom. Voeg de melkchocolade en de kaneel toe zodra de karamelsaus een temperatuur van minder dan 75 °C heeft bereikt. Emulgeer de saus met een staafmixer. Voeg bij 35 °C de boter toe en emulgeer tot een gladde karamelsaus. Laat de karamelsaus volledig afkoelen.

Mix de koffie met het vanille-ijs en de melk. Gebruik hiervoor een blender. Doe het mengsel vervolgens in een mok of glas.

Klop de slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter doorsnede. Je kunt hiervoor ook een kant-en-klare bus slagroom uit de supermarkt gebruiken. Vul de ijskoffie aan met ijsklontjes naar wens en werk deze vervolgens af met een rozet slagroom en karamelsaus. Consumeer de ijskoffie direct.