Ooit een technische opdracht bij Heel Holland Bakt, tegenwoordig een veel gemaakte cake bij mij thuis! De basis van deze cake is een klassiek roomboter-cakebeslag, welke altijd gebaseerd is op 4 gelijke delen. De Fransen noemen dit beslag ”quatre-quarts” (vier kwarten). Let extra goed op bij het snijden en monteren van de cake; hoe netter je dit doet, hoe mooier het eindresultaat.

VOOR 1 BATTENBERGCAKE

VOOR HET CAKEBESLAG
200 g boter
200 g witte basterdsuiker
200 g ei (ongeveer 2 eieren)
200 g bloem
10 g bakpoeder
1 mespuntje zout
15 g cacaopoeder

VOOR DE AFWERKING
1 vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter
1 stevig stukje karton van 20 centimeter lang en 10 cm hoog
boter, om in te vetten
100 g abrikozenjam
800 g blanke marsepein
maizena, om mee uit te rollen
100 g pure chocolade (getempteerd)

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop voor het cakebeslag de boter, de basterdsuiker en het zout zeer luchtig. Voeg de eieren al kloppend een voor een toe. Klop het mengsel nog enkele minuten door. Zeef de bloem en het bakpoeder en spatel dit zo luchtig mogelijk door het beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen (van ongeveer 400 gram). Zeef het cacaopoeder en meng dit door een helft van het beslag.

Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter in met boter. Knip een stuk bakpapier uit van 20 x 40 centimeter en een rechthoekig stukje karton van 20 x 10 centimeter. Zet het stukje karton rechtop in de bakvorm, zodat deze verdeeld is in twee gelijke delen. Vouw het bakpapier om het karton heen, zodat het karton en de bodem van de bakvorm bekleed zijn.

Verdeel het blanke beslag over de ene helft en het chocoladebeslag over de andere helft van de bakvorm. Bak de cakes in 35 tot 40 minuten gaar. Laat de cakes ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakvorm, voor je deze eruit haalt. Laat de cakes nu omgekeerd afkoelen tot kamertemperatuur.

Je hebt nu 2 cakes van 10 x 20 centimeter. Snijd de randen netjes bij en snijd de cakes vervolgens door midden. Je hebt nu 4 langwerpige cakes. De doorsnede van elke cake moet perfect vierkant zijn, voor een mooi resultaat. Snijd de cakes daartoe eventueel verder bij.

Breng de abrikozenjam aan de kook en smeer 2 lange zijdes van elke cake in. Plak de cakes in het patroon van een schaakbord tegen elkaar.

Kneed de marsepein kort door en rol deze uit tot een plak van ongeveer 3 millimeter dik. Let op: de plak moet groot genoeg zijn om de cake in te kunnen wikkelen. Smeer de plak marsepein in met een dun laagje abrikozenjam. Zet de cake met de onderkant half op de marsepein en half op het aanrecht (de naad komt zo aan de onderkant te zitten). Rol de cake vervolgens in de marsepein. Snijd de overtollige marsepein af en maak de naad mooi sluitend. Snijd de zijkanten van de cake voorzichtig bij met een scherp kartelmes.

tempereer de chocolade en vul hiermee een cornetje of spuitzak. Garneer de Battenberg cake met druppels chocolade of een motief naar keuze