Ijs maken zonder ijsmachine? Dat kan! In tegenstelling tot roomijs hoeft parfait niet in beweging te blijven tijdens het bevriezen. Lekker makkelijk dus!

VOOR ONGEVEER 650 G VANILLE PARFAIT
500 g slagroom
100 g eidooier
75 g fijne kristalsuiker
2 vanillestokjes

VERDER NODIG
1 digitale suikerthermometer

BEREIDING
Maak van alle ingrediënten een crème anglaise. Doe daarvoor de slagroom met het merg van de twee vanillestokjes in een steelpan en breng dit aan de kook. Maak ondertussen een papje van de eidooiers met de suiker. Giet een klein scheutje van de kokende room al roerend op de eidooiers met suiker. Giet alles weer terug in de steelpan en gaar het mengsel al roerend tot 83 °C. Blijf heel goed over de bodem roeren met een garde tijdens het verwarmen. Doe je dit onzorgvuldig, dan krijg je roerei.

Giet de crème anglaise uit op een plaatje of diep bord en dek deze af met plasticfolie. Laat de créme anglaise volledig afkoelen en giet deze vervolgens in een bakje of klein cakeblik. Plaats deze minimaal 12 uur in de vriezer om stevig te worden. Deze ijssoort consumeer je het best op ongeveer -14 °C. Haal de parfait uit de vorm door het bakje een paar seconden in heet water te houden.

TIP: Staat je vriezer kouder ingesteld dan -14 °C? Dan is het ijs waarschijnlijk erg hard bij consumeren. Laat het ijs in dat geval 20 tot 30 minuten op temperatuur komen in de koelkast