Deze kaaskoekjes zijn zeer geliefd bij ons thuis! Eenmaal gevuld, is de trommel ook zo weer leeg! Je kunt met dit recept overigens heel creatief zijn. Voeg bijvoorbeeld wat extra kruiden toe (kerrie, rozemarijn, komijn, etc) of maak een lekkere ”melange” van verschillende kazen. Wees qua afwerking ook creatief. Gebruik verschillende soorten zaden, of leg er een noot naar keuze op (bijvoorbeeld amandelen of cashewnoten). Over het algemeen smaken pittige kazen beter in deze koekjes. Zelf adviseer ik om geen kant-en-klare geraspte kaas te gebruiken, maar een goed stuk kaas te kopen bij de kaasboer en deze zelf te raspen. Je zult het verschil in smaak direct merken! Let bij het afbakken overigens goed op de kleur. Kaaskoekjes die te donker zijn afgebakken hebben een bittere nasmaak.

VOOR 1 TROMMEL VOL
200 g kaas (bijvoorbeeld extra belegen, oud, of parmezaan)
250 g boter, op kamertemperatuur
35 g volle melk
235 g bloem
2 g zout
zwarte peper
specerijen naar keuze (eventueel)

VOOR DE AFWERKING
100 g sesamzaad (of andere zaden/noten)

VERDER NODIG
1 spuitzak
1 glad spuitmondje van 10 mm doorsnede (eventueel)
1 ei, losgeklopt

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de kaas zo fijn mogelijk. Meng de boter met de melk, het zout, de peper en eventueel de overige specerijen. Voeg de bloem toe en kneed zo kort mogelijk tot een plakkerig deeg. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 millimeter doorsnede. Spuit bolletjes deeg van ongeveer 2 centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi je de koekjes met zaden of leg je er een noot op? Bestrijk ze dan eerst even met losgeklopt ei.

Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

TIPS
Heb je geen spuitzak en spuitmondje? Je kunt het deeg ook in vershoudfolie wikkelen en in een pil van 2 centimeter doorsnede rollen. Je kunt in dat geval het beste koude boter nemen, zodat het deeg wat steviger is. Leg de pil zo’n 15 tot 20 minuten in de vriezer en snijd er vervolgens plakjes van 1 centimeter dik van. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze af zoals aangegeven in het recept.