Zoete en kleffe broodjes; daar kun je mij écht altijd voor wakker maken. Zo ook deze cinnamon Rolls. Eigenlijk kun je dit deeg het beste vergelijken met briochedeeg. Het brooddeeg bevat relatief veel ei en boter, waardoor het lekker zacht en smeuïg blijft!

VOOR HET DEEG
550 g bloem
200 g volle melk
75 g witte basterdsuiker
100 g ei (ongeveer 2 eieren
100 g boter, op kamertemperatuur
25 g gist (of 8 g gedroogde gist)
11 g zout

VOOR DE KANEELVULLING
100 g boter, op kamertemperatuur
100 g bruine basterdsuiker
8 g kaneel

VOOR DE ICING
100 g poedersuiker
10 g water

VERDER NODIG
bloem, om te bestuiven
boter, om in te vetten
bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm

BEREIDING
Meng de bloem met het zout en de witte basterdsuiker. Verwarm de melk tot ongeveer 30 graden en los de gist hier in op. Voeg de melk met het gist en de eieren toe aan het bloemmengsel en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg de boter toe en kneed nog ongeveer 15 tot 20 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg is voldoende gekneed, als je een dun vliesje kunt trekken, zonder dat het scheurt.

Bol het deeg op en laat het 45-60 minuten afgedekt rijzen op een warme en vochtige plek.

Vet een rechthoekige bakvorm van ongeveer 20 x 30 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en leg de deegbal hierop. Sla het deeg plat (ontgassen) en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 centimeter. Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, zodat de vulling smeuïg en smeerbaar is.

Smeer de vulling uit over de deeglap, maar laat 1 centimeter van de boven- en onderrand vrij. Rol de deeglap vanaf de lange zijde op en maak de naad sluitend door het van vulling vrij gelaten deel te bestrijken met water.

Neem een zeer scherp kartelmes en snijd de rol in plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Zet de rollen tegen elkaar in de bakvorm, maar weersta de verleiding om te proppen. De broodjes zullen namelijk fors uitzetten tijdens het rijzen en bakken. Laat de cinnamon rolls 45-60 minuten afgedekt rijzen op een warme en vochtige plek.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de cinnamon Rolls in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze volledig afkoelen en bereid ondertussen de icing.

Meng de poedersuiker met het water en verhit het geheel al roerend tot handwarmte. Verdeel de icing over de cinnamon rolls voor het consumeren.