Écht te lekker zijn deze muffins! Het is weer die tijd van het jaar waarin in echt overal speculaaskruiden doorheen doe. De koude en gure dagen schreeuwen er gewoon om. Bovendien gaat je hele huis er mega lekker van ruiken! Door het gebruik van twee soorten vet in dit beslag heb je eigenlijk het beste van beide werelden: de boter zorgt voor de smaak en de olie voor de smeuïgheid. Ook het vocht uit de appel draagt daar aan bij. Natte cake! Wie is daar nu niet gek op?
Ingrediënten (voor ongeveer 12 muffins)
Voor het beslag
250 g lichte basterdsuiker
140 g boter (gesmolten)
125 g zonnebloemolie
4 eieren
8 g bakpoeder
6 g speculaaskruiden
2 g zout
300 g patentbloem
3 appels (jonagold)
Voor het victoria beslag
70 g amandelschaafsel
70 g fijne kristalsuiker
1 ei
Verder nodig
Kaneel
Poedersuiker, om te bestuiven
muffinvorm/-pan
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Roer de eieren samen met de lichte basterdsuiker door elkaar. Voeg de olie en de gesmolten boter toe en roer goed door. Zeef de droge ingrediënten en roer deze door het eiermengsel. Zet het beslag even opzij.
Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd ze vervolgens in dobbelsteentjes. Doe de dobbelsteentjes in een kom en bestuif ze met wat kaneel. Meng goed door elkaar. Meng ongeveer 2/3e van de appelstukjes door het beslag. Verdeel het beslag met een eetlepel over ongeveer 12 muffin vormpjes die in de muffinpan staan. Verdeel de rest van de appelstukjes over de muffins.
Maak nu het victoriabeslag. Dit hoeft niet per se, want de muffins zijn zo ook al erg lekker.
Meng de suiker met het amandelschaafsel en een snuf kaneel. Splits het ei en voeg een klein beetje eiwit toe aan het mengsel van suiker en amandelschaafsel. Het moet net genoeg zijn dat de suiker aan het schaafsel blijft plakken. Verdeel het victoriabeslag over de bovenkant van de muffins.
Bak de muffins in ongeveer 35 minuten gaar. Laat ze volledig afkoelen voor je ze serveert.
Comments