Écht troostvoedsel, daar schaar ik dit recept onder. De klassieke boterkoek kenmerkt zich door een krokant randje, met een zachte, smeuïge binnenkant. Uiteraard betekent dit dat er behoorlijk veel boter in het deeg gaat! Eigenlijk is het recept ook heel eenvoudig en gaan er maar een paar ingrediënten in. Ook als je geen ster in de keuken bent is dit recept dus heel goed te doen. Ik gebruikte voor dit recept een taartpan van 20 cm doorsnede. Mocht je geen taartpan hebben, dan kan een springvorm ook. Heb je een springvorm van omgeveer 24 cm? (dit is de meest voorkomende maat). Doe de hoeveelheden in dit recept dan keer 1,5. Gebruik je een springvorm, dan kan het wel zijn dat er tijdens het bakken wat boter uit de vorm loopt. Eet de boterkoek trouwens beslist op kamertemperatuur. Er zit namelijk zoveel boter in dat de boterkoek keihard word in de koelkast.
Ingrediënten
350 g boter
250 g witte basterdsuiker
350 g patentbloem
1/2 citroen (rasp) of 1 vanillestokje
3 g zout
Verder nodig
Taartpan van 20 cm doorsnede of springvorm
Boter, om in te vetten
1 ei, om te bestrijken
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Meng de boter met de basterdsuiker. Meng de bloem met het zout en de citroenrasp of vanille erdoorheen. Kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm. Eventueel kun je de bolle kant van een eetlepel vochtig maken en het deeg hiermee glad strijken.
Bestrijk de boterkoek met losgeklopt ei en maak met een vork een ruitjespatroon. Bestrijk de boterkoek na 10 minuten nogmaals met losgeklopt ei. Bak de boterkoek in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de boterkoek helemaal tot kamertemperatuur afkoelen, voor je deze uit de vorm haalt en serveert.
Commentaires