Gek op chocolade? Dan moet je deze tulband echt gemaakt hebben. Veel meer chocolade kun je denk ik niet kwijt in een recept als deze! Door de hoeveelheid chocolade die in deze tulband gaat, word hij wel erg stevig als hij te koud gegeten wordt. Het beste eet je deze tulband dus gewoon lekker op nadat hij een beetje is afgekoeld en bewaar je hem op kamertemperatuur. Uit de koeling is hij namelijk lang zo lekker niet. Ik verzeker je; op gaat hij sowieso en waarschijnlijk ook in een heel rap tempo!
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
300 g pure chocolade (caletjes of grof gehakt)
200 g boter (op kamertemperatuur)
200 g griekse yoghurt
250 g patentbloem
10g bakpoeder
3 g zout
50 g cacaopoeder
100 g slagroom
4 eieren
200 g lichte basterdsuiker
150 g pure chocolade (caletjes of grof gehakt)
Voor de pure chocolade ganache
200 g pure chocolade (caletjes of grof gehakt)
350 g slagroom
Verder nodig
Boter, om in te vetten
Bloem, om te bestuiven
Tulbandvorm van 2,4 l inhoud
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie. Roer de eieren goed los, samen met de basterdsuiker en de Griekse yoghurt. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacaopoeder en meng dit samen met het zout door het ei mengsel. Meng nu het gesmolten chocolade mengsel erdoor. Voeg tot slot de 150 gram chocolade stukjes door het beslag. Vet de tulbandvorm heel goed in met boter en bestuif met een klein beetje bloem. Tik de overtollige bloem vervolgens uit de vorm.
Stort het beslag in de vorm en bak de tulband in ongeveer 70 minuten gaar. Je kunt testen of de tulband gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er droog uit? Dan is hij gaar.
Laat de tulband na het afbakken zo’n 10 minuten afkoelen en keer hem daarna om op een bord of schaal. Laat de vorm er tijdens het afkoelen overheen zitten. Op deze manier blijft de condens/het vocht in de cake en blijft je tulband smeuïger.
Breng de slagroom aan de kook en giet deze op de pure chocolade. Roer goed door tot alle chocolade gesmolten is. Eventueel kun je hier goed een staafmixer voor gebruiken. Laat de ganache afkoelen tot deze wat dikker is. Vervolgens kun je de ganache mooi over de tulband heen gieten.
Opmerkingen