top of page
Foto van schrijverHans Spitsbaard

Sinaasappel-chocolade tulband

Misschien wel mijn favoriete smaakcombinatie; chocolade en sinaasappel. Houd jij er ook zo van? Dan zit je met deze tulband gegarandeerd goed!

Ingredienten

350 g boter (kamertemperatuur

300 g witte basterdsuiker

6 eieren

300 g patentbloem

12 g bakpoeder

3 g zout

2 sinaasappels (rasp)

50 g cacaopoeder

50 g poedersuiker

100 g sinaasappelsap (ongeveer 2 sinaasappels)

150 g pure chocolade caletjes (of grof gehakt)


Voor de chocolade ganache

200 g pure chocolade caletjes (of grof gehakt)

350 g slagroom


Verder nodig

Tulbandvorm van 2,4 liter inhoud

Boter, om in te vetten


Werkwijze

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) en vet de tulbandvorm heel goed in met boter. Zorg dat je echt overal de vorm goed raakt, anders heb je kans dat je tulband er niet goed uit komt na het bakken.


Klop de boter met de basterdsuiker zeer luchtig. Voeg zodra het luchtig is een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei is opgenomen. Zeef de bloem samen met de het bakpoeder en roer deze door het boter mengsel. Voeg ook het zout toe en de rasp van 2 sinaasappels.


Zeef de cacaopoeder samen met de poedersuiker en voeg hier de sinaasappelsap aan toe. Roer goed door tot je een papje hebt. Verdeel het cakebeslag in 2 delen (ongeveer). Roer het cacaomengsel door een deel van het beslag. Verdeel het blanke beslag in de tulbandvorm en doe hier het donkere beslag bovenop. Neem een eetlepel en schep de twee kleuren beslag een beetje door elkaar. Let op; doe dit niet teveel, anders vermengen de twee beslagen teveel waardoor het marmer effect verloren gaat.


Bak de tulband in ongeveer 70 minuten gaar. Je kunt controleren of de tulband gaar is door met een sateprikker in de tulband te prikken. Komt deze er droog uit? Dan is je tulband gaar. Laat de tulband ongeveer 10 minuten afkoelen en stort hem dan op een grote schaal of bord. Maak ondertussen de chocoladeganache, terwijl je de tulband volledig laat afkoelen.


Breng de slagroom aan de kook en giet deze op de pure chocolade. Roer goed door tot alle chocolade gesmolten is. Eventueel kun je hier goed een staafmixer voor gebruiken. Laat de ganache afkoelen tot deze wat dikker is. Vervolgens kun je de ganache mooi over de tulband heen gieten.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Boterkoek

Comentarios


bottom of page