Alles wat je wilt weten over Hans

Hans bakt zit

Eindelijk is hij er! ‘’Leer bakken met Hans’. Het schrijven van mijn eerste boek was een prachtig avontuur. Van het bedenken van de eerste recepten, tot de fotografiedagen waarbij alles perfect moest zijn. Elke fase was leerzaam, leuk, maar soms ook zwaar.

Het schrijven van een (bak)boek is een behoorlijk karwei! Niet alleen moest ik een keuze maken uit de gigantische ‘’bibliotheek’’ aan recepten die ik er graag in wilde verwerken, ook moest ik zorgen voor voldoende diversiteit in smaak, vorm, kleur, etc. Toen ik de concepten eenmaal klaar had, begon ik aan het uitschrijven van de eerste recepten. Op dit punt kwam ik er meteen achter dat het schrijven van een recept een hele precieze aangelegenheid is. Hoe exact en consequent ik ook ben, ook ik doe dingen op gevoel. Omdat ‘’gevoel’’ bijna niet te vertalen is in een recept, heb ik veel moeten meten, wegen en testen om tot de juiste recepturen te komen.

Toen de alle recepten uitgeschreven waren, kwamen de eerste fotografiedagen in zicht. Alle recepten (in totaal 19), moesten in precies 4 dagen tijd gefotografeerd worden, inclusief stap-voor-stap foto’s! Ondanks dat deze dagen behoorlijk zwaar waren, heb ik geen seconde het vertrouwen verloren. Fotograaf Harold liet elk baksel stralen en vormgeefster Martine boog zich over de styling.

Na de fotografiedagen, werd mij al gauw een PDF-versie van het boek toegestuurd. Mijn boek begon voor het eerst te leven! Net toen ik dacht dat hij klaar was voor de verkoop, bleek er nog behoorlijk wat werk aan de winkel te zijn. Niet alleen konden verschillende recepten nog wat ‘’puntjes op de i’’ gebruiken, ook moest elk recept nog voorzien worden van een kleine introtekst en moest ik nog een voorwoord schrijven. En toen was het moment daar…eindelijk kon ik de aller aller aller allerlaatste versie van ‘’Leer bakken met Hans’’ opsturen naar de uitgever. Mijn eerste boek werd een feit!

Een aantal weken later kreeg ik bericht dat het eerste exemplaar klaar lag bij de uitgever. Uiteraard wist ik niet hoe snel ik in de auto moest springen, om mijn eerste boek van dichtbij te bewonderen!

‘’Leer bakken met Hans’’ is een uitdagend bakboek, waar elke thuisbakker mee uit de voeten kan. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken, maar probeer het gewoon. Ook ik ben ooit begonnen met een simpele roombotercake. Lukt het de eerste keer niet? Probeer het gewoon opnieuw, of stel mij een vraag via instagram of facebook.

Heel veel succes!

Hans Spitsbaard

Winnaar

Het winnen van Heel Holland Bakt heeft ervoor gezorgd dat ik graag mijn kennis wil delen en mensen wil aanzetten tot bakken! Op deze website upload ik de lekkerste recepten en help ik je stap voor stap met alle basistechnieken. Check ook Hans Helpt voor nuttige baktips!

 

Passie

Bakken! Ik kan er echt niet meer mee stoppen! Het uitproberen van nieuwe technieken en het ontwerpen van nieuwe recepten is inmiddels mijn favoriete bezigheid. De wetenschap en precisie die schuilgaan achter deze hobby, interesseren mij enorm. Het meest enthousiast word ik dan ook van technieken die ik nog niet ken. Wanneer ik die tegen kom, wil ik maar een ding: uitproberen.

Toekomst

Momenteel studeer ik Technische Bedrijfskunde in Den Bosch. Mijn deelname aan Heel Holland Bakt heeft voor mij richting gegeven aan mijn toekomst. Ik wil namelijk maar een ding; bakker worden…

Wanneer ik dat precies wil, weet ik nog niet precies. Een ding is zeker: ik wil het vak leren en beheersen!