De paasdagen staan weer voor de deur en bijna iedereen zit op dit moment thuis. Reden temeer om lekker aan de bak te gaan! Dit van oorsprong Joodse witbrood wordt veel gegeten en gemaakt tijdens pasen. Als klein kind bakte ik dit brood altijd met mijn moeder. Het vlechten vond ik altijd het leukst! Dit recept is goed voor 2 broden van zo’n 450 gram. O ja, onthoud altijd: water is de beste broodverbeteraar. Het ene pak bloem is de andere niet, het kan dus zomaar zijn dat je op een dergelijk klein recept nét iets meer vocht nodig hebt. Gebruik je ‘bakintuïtie’ en voeg zo nodig nog wat vocht toe. Dit brood heeft iets weg van brioche; het is zo luchtig, zacht en rijk aan boter/olie dat je het bijna cake kunt noemen. Veel bakplezier!

VOOR HET DEEG
500 g bloem
175 g water
2 eieren
21 g verse gist (of 7 g droge gist)
10 g zout
55 g witte basterdsuiker
55 g boter
55 g olie (zonnebloem-, of olijfolie)

VERDER NODIG
1 ei, om te bestrijken
sesamzaad of maanzaad (eventueel)

WERKWIJZE
Meng 100 gram van de bloem met het water en de gist. Roer dit met een garde goed door elkaar en dek dit af. Laat het papje 20 minuten staan op kamertemperatuur, tot er belletjes ontstaan. Je hebt nu eigenlijk een voordeeg (poolijs) gemaakt. Voeg de rest van de bloem, de eieren, het zout en de suiker toe. Kneed het geheel zo’n 10 minuten tot een samenhangend en elastisch deeg. Voeg de boter en de olie toe en kneed nog zo’n 5 tot 10 minuten door. Het deeg moet loslaten van de kom.

Bol het deeg op en vet een kom in met olie. Leg de bol hierin (sluiting naar onderen) en dek deze af met vershoudfolie. Laat ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.

Bestuif je aanrecht met een beetje bloem. Leg de deegbol op je aanrecht (sluiting naar boven) en ontgas het deeg (voorzichtig plat slaan). Verdeel het deeg in 2 stukken en bol deze wederom op. De af met vershoudfolie en laat 20 minuten rijzen op het aanrecht. Verdeel elke bol in vier stukken (in totaal dus acht). Bol de stukken netjes op. Rol ze een voor een uit tot een streng van zo’n 20 centimeter lang. Brooddeeg is elastisch. Je zult tijdens het rollen van de strengen merken dat deze willen ‘krimpen’. Het deeg gedraagt zich eigenlijk als elastiek. Probeer de strengen niet in een keer tot 20 centimeter te rollen, maar rol ze een voor een steeds een stukje langer. leg ze in volgorde op je aanrecht, zodat je weet welke je als eerst gerold hebt. Na 2 a 3 minuten rust zul je merken dat de gluten zich enigszins ontspannen en je elke streng weer ietsje verder uit kunt rollen.

Neem voor een brood vier strengen en leg deze in de lengte voor je neer. Knijp de bovenste uiteinden bij elkaar en maak een vier-vlecht. Collega Levine van Doorne heeft prachtig uitgelegd hoe je deze vlecht precies maakt! Hier de uitleg:

1 Leg de meeste rechtse streng over de streng links ernaast.
2 Leg de tweede streng van links over de twee strengen rechts (het wordt nu dus de meest rechtse streng).
3 Leg de meest linkse streng over de streng rechts ernaast.
4 Leg de tweede streng van rechts over de twee strengen links (het wordt nu dus de meest linkse streng).
5 Herhaal deze stappen tot het hele brood is gevlochten.
6 Knijp de onderkant bij elkaar.

Leg de broden op een bakplaat met bakpapier en laat deze afgedekt in ongeveer 1 uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Je kunt ervoor kiezen om de broden nu al in te strijken met wat losgeklopt ei en er wat sesam- of maanzaad op te strooien. Je kunt dat ook achterwege laten en de broden alleen vlak voor het bakken instrijken met ei.

Verwarm de oven voor op 180 °C (conventioneel) Bak de broden in ongeveer 30-35 minuten af.

TIP: Geen warme plek in huis? Je kunt je oven heel goed als rijskast gebruiken! Vul een steelpan/bakje met kokend water en zet deze in je oven (die uit staat natuurlijk). Je oven is nu lauwwarm en vochtig, ideaal dus!