De naam ”financier” komt van de vorm waar deze cakejes meestal in gebakken worden (de vorm van kleine goudstaajes). Omdat ik zelf geen financiervorm heb, bakte ik ze in een muffinvorm. Het resultaat mag er zeker zijn al zeg ik het zelf! De volle smaak van beurre noisette en vanille maakt van deze Franse lekkernij een echte guilty pleasure! Maak dit recept bij voorkeur een dag van te voren, zodat de smaken goed in het beslag kunnen trekken.

Ingrediënten
115 g blanke hazelnoten
200 g boter (+ extra om in te vetten)
75 g amandelmeel
280 g poedersuiker
120 g bloem (+ extra om te bestuiven)
10 g bakpoeder
3 g zout
200 g eiwit (ongeveer 6 eiwitten)
1 vanillestokje (merg)
70 g honing

Verder nodig
1 muffinvorm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C. Leg 40 gram hazelnoten op een bakplaat en bruineer deze ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin van kleur zijn. Hak de gebruineerde hazelnoten na het roosteren grof en leg ze even opzij. Vermaal de rest van de hazelnoten in de foodprocessor fijn tot hazelnootmeel.

Meng het amandel- en hazelnootmeel, de poedersuiker, de bloem en het bakpoeder in een kom en meng dit goed door. Voeg nu het zout, de eiwitten en het merg van een vanillestokje toe. Meng alles tot een gladde pasta. Voeg tot slot de honing en de beurre noisette toe en roer het geheel goed door. Laat het beslag minstens een uur, maar liever een nacht in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de vormpjes in met gesmolten boter en bestuif ze met een klein beetje bloem. Vul de vormpjes voor ¾ met het beslag en strooi hier wat van de grof gehakte hazelnoten overheen. Bak de financiers in ongeveer 12-15 minuten gaar.