Yes! Het is weer tijd voor speculaas! Van speculaaskruiden heb ik altijd een hele grote pot in huis. Ik gebruik het namelijk voor heel veel recepten en het is goed houdbaar. Fabrikanten doen vaak erg geheimzinnig over de inhoud. Meestal bestaan speculaaskruiden voor 80 procent uit kaneel. Over de overige 20 procent wordt vaak heel geheimzinnig gedaan. Je kunt je eigen speculaaskruiden maken door een mengsel te maken van verschillende soorten specerijen. Ik kies een tussenweg en voeg een paar extra ingrediënten toe aan speculaaskruiden die ik op internet besteld heb. Gebruik een speculaasdeeg overigens nooit dezelfde dag! Laat het deeg minimaal een dag, maar liever nog een paar dagen rijpen. De smaken kunnen dan pas echt goed in het deeg trekken. 

 

Ingrediënten:  

  • 160 g lichte basterdsuiker 
  • 150 g zachte boter 
  • 20 g water 
  • 4 g zout 
  • 275 g Zeeuwse bloem 
  • 5 g bakpoeder 
  • 25 g speculaaskruiden  
  • 150 g amandelspijs 

 

Verder nodig 
  •  1 gekartelde steker van 10 cm doorsnede  
  • 1 ei 
  • 8 blanke amandelen 
  • 1 eidooier 

 

Bereiding  

Meng de basterdsuiker met de boter, het water en het zout.  

 Meng vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan gerust een paar druppels water toe. 

 Laat het deeg, verpakt in vershoudfolie, een aantal dagen in de koelkast rijpen. Wees niet bang dat het deeg bederft. Speculaasdeeg kun je makkelijk een paar weken gekoeld bewaren. 

Verwarm de oven voor op 210 °C. 

Bestuif je aanrechtblad met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek met een gekartelde steker 16 plakken van 10 cm doorsnede uit.  

Meng de amandelspijs met zoveel losgeklopt ei, dat de spijs net spuitbaar is. Let op: de spijs mag niet te slap zijn! 

Spuit kleine bolletjes amandelspijs op 8 plakjes deeg. Zorg dat de spijs ongeveer 1 cm bij de rand vandaan blijft.  

Smeer de rand van de plakjes deeg in met een beetje water en leg hier het 2e plakje deeg bovenop. Druk de rand vervolgens een beetje aan.  

Meng het ei met de eidooier en bestrijk de koeken hiermee. Druk per koek een amandel in de bovenkant. Bestrijk de koeken na 10 minuten nogmaals met ei en bak ze in ca. 10-15 minuten gaar.