Niets zo lekker als een snee suikerbrood met een flinke lik roomboter! Heb je vandaag een dag dat je helemaal niet aan calorieën wilt denken? Bestrooi de snee dan ook nog met een beetje kaneelsuiker.

VOOR HET DEEG
350 g bloem
7 g zout
2 g kaneel
20 g witte basterdsuiker
150 g volle melk
15 g verse gist (of 5 g gedroogde gist)
50 g ei (ongeveer 1 ei)
50 g boter
200 g parelsuiker (of gehakte suikerklontjes)

VERDER NODIG
1 broodblik
Boter, om in te vetten en te bestrijken
Bloem, om te bestuiven
1 ei, losgeklopt

BEREIDING
Meng de bloem met het zout, de kaneel en de witte basterdsuiker. Verwarm de melk tot ongeveer 30 graden en los de gist hier in op. Voeg de melk met het gist toe aan het bloemmengsel en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg de boter toe en kneed nog ongeveer 15 tot 20 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg is voldoende gekneed, als je een dun vliesje kunt trekken van een stukje deeg, zonder dat het scheurt.

Kneed de parelsuiker of gehakte suikerklontjes voorzichtig door het deeg. Het beste kun je dit doen door het deeg met een deegsteker een paar keer door midden te steken en de twee stukken weer op elkaar te leggen. Op deze manier verdelen de suikerparels zich mooi door het deeg.

Bol het deeg op en laat het 45-60 minuten afgedekt rijzen op een warme en vochtige plek.

Bestuif het aanrecht met bloem en leg de deegbal hierop. Sla het deeg plat (ontgassen) en vorm er een lang pil van, die precies in het broodblik past. Vet het broodblik royaal in met boter en leg het deeg met de naad naar beneden in het broodblik. Laat het deeg weer 45-60 minuten afgedekt rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk het gerezen brood met losgeklopt ei en bak het gedurende 45-40 minuten af. Haal het brood na het bakken meteen uit het broodblik en laat deze nu volledig afkoelen.