Persoonlijk vind ik dit een van de lekkerste Franse koekjes. De smaakcombinatie noten, karamel en chocolade doet het namelijk altijd goed. Het leuke aan dit recept is dat je eindeloos kunt variëren met smaken. In deze variant gebruikte ik onder andere gekonfijte sinaasappelschil en pistachenoten. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van cranberry, macadamia en witte chocolade? Laat je creativiteit er dus gerust op los! Het recept is goed voor ongeveer 20 florentines.

Ingrediënten

70 g slagroom

75 g fijne kristalsuiker

25 g vloeibare honing

50 g amandelschaafsel

50 g gekonfijte sinaasappelschil

25 g gepelde pistachenoten

300 g pure chocolade

Verder nodig

Digitale keukenthermometer

Bereiding

Kook de slagroom, de fijne kristalsuiker en de honing tot 118 °C. Voeg het amandelschaafsel, de gekonfijte sinaasappelschil en de gepelde pistachenoten toe. Roer tot een kleverige massa. Stort de massa op een vel bakpapier en leg hier een tweede vel bakpapier overheen. Rol de massa uit tot een plak van ongeveer 2 mm dikte. Laat de plak minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Leg de plak op een bakplaat en verwijder het bakpapier van de bovenkant. Bak de plak florentine-beslag in 15-20 minuten goudbruin.

Wacht na het bakken ongeveer 3 minuten, voor je de plak in stukjes gaat snijden. Vet een scherp mes in met boter en snijdt ze in ruitjes van 4×4 cm. Laat de florentines op kamertemperatuur uitharden.

Tempereer de chocolade en doop de florentines er voor de helft in. Leg ze op een vel bakpapier en laat ze chocolade volledig uitharden.