Dit is misschien wel het makkelijkste en lekkerste koekje dat ik ken; de Goudse mop. Als mijn koektrommel leeg is, vul ik hem vaak met deze koekjes. Het deeg is heel eenvoudig te maken en heel goed houdbaar in de vriezer. Als ik snel koekjes nodig heb, neem ik een pil van dit deeg uit de vriezer en snijd ik er plakjes van. Binnen een half uur heb je de lekkerste koekjes voor bij de koffie! Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door het recept van Cees Holtkamp; ervaren banketbakker uit Amsterdam en een van mijn grote voorbeelden. Door de flinke stoot vanille is dit echt een koekje waar je niet vanaf kunt blijven!

Ingrediënten (ongeveer40 Goudse moppen)

125 g lichte basterdsuiker

200 g zachte boter

1 eidooier

1 vanillestokje

2 g zout

100 g Zeeuwse bloem

150 g patentbloem

kristalsuiker om te bestrooien

 

Bereiding

Meng de lichte basterdsuiker met de boter, de eidooier, het merg van het vanillestokje en het zout in een keukenmachine. Zeef beide soorten bloem en voeg deze toe. Meng alles kort door elkaar tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in twee delen en rol hiervan pillen van ongeveer 3,5 cm doorsnede. Verpak de pillen in vershoudfolie en laat ze minimaal een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel een ruime hoeveelheid fijne kristalsuiker over het aanrechtblad en rol de pillen hier overheen. Zorg dat de beide pillen helemaal bedekt zijn met suiker. Snij de pillen in plakjes van 1 cm dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar.