Van het maken van dit recept krijg je weliswaar vieze handen, maar dat is het meer dan waard! Spritsen zijn een van de weinige koekjes die gemaakt worden van een wrijfdeeg. De naam zegt het al; door de boter met de suiker vaak over het aanrechtblad te wrijven, creëer je een deeg dat lekker zalvig en spuitbaar is. Houd er rekening mee dat het maken goed wrijfdeeg ongeveer 15 minuten duurt. Als je te kort wrijft, is het deeg nog te vast en lastig spuitbaar. Zorg voordat je begint dat de boter zeer zacht is, maar net niet gesmolten. Maak de boter eventueel nog wat zachter door deze op laag vermogen kort te verwarmen in de magnetron. Snijd de spritsen meteen uit de oven! Na ongeveer 2 minuten worden ze hard en brokkelen ze af bij het snijden.

Ingrediënten (voor ongeveer 50 kaneelspritsen)

210 g boter (zacht, + extra om in te vetten)

150 g witte basterdsuiker

25 g ei

5 g zout

8 g kaneel

250 g zeeuwse bloem (+ extra om te bestuiven)

Verder nodig

Deegkrabbertje

Spuitzak

Gekartelde spuitmond van 1 cm doorsnede

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe het spuitmondje in de spuitzak en knip het puntje af. Zet de spuitzak rechtop in een kan of vaas en vouw de bovenkant van de spuitzak om de rand heen, zodat je het deeg er straks makkelijk in kunt doen.  Knip van een vel bakpapier 3 stroken van 5 cm breed. Vet de bakplaat in met boter en leg de stroken bakpapier er met een minimale tussenruimte van 5 cm op. Bestuif de bakplaat heel licht met bloem en verwijder voorzichtig de stroken bakpapier.

Meng de boter, de witte basterdsuiker, het ei, het zout en de kaneel op het aanrecht door elkaar. Wrijf het botermengsel met een hand uit over het aanrecht. Doe dit net zo lang, totdat het botermengsel zeer zalvig en wit is (dit duurt ongeveer 10 minuten). Zorg ervoor dat je een hand schoon houdt, waarmee je het door middel van een krabbertje het botermengsel zo nu en dan bij elkaar veegt. Voeg de bloem in 3 delen toe. Wrijf het deeg tussen elk deel weer even door.

Doe het deeg in de spuitzak en spuit het deeg in lange banen over de niet met bloem bestoven stroken. Bak de spritsen in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Snijd de spritsen direct uit de oven in stukken van ongeveer 2 cm breed.