Zelfgemaakte hazelnootpraliné is echt een hemelse smaakmakers binnen de patisserie. De pasta wordt gemaakt door stukken nougatine (harde plakken gemaakt van noten en karamel) tot praliné te vermalen. Grof gehakte nougatine is ideaal om te gebruiken als decoratie voor bijvoorbeeld hazelnootschuimgebak of een mokkataart. Hoe langer je de nougatine vermaalt, hoe meer olie er uit de hazelnoten vrij komt. Na ongeveer 5 minuten begint de massa te veranderen in een vloeibare praliné. Hazelnootpraliné is prima te bewaren in een afgesloten pot. Na een tijdje zal de olie uit de hazelnoten naar boven drijven. Roer de praliné voor gebruik altijd even door.

Ingrediënten

250 g blanke hazelnoten

150 g fijne kristalsuiker

Verder nodig

foodprocessor

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C en leg een vel bakpapier op een hittebestendige ondergrond (bijvoorbeeld een bakplaat), zodat je hier de nougatine op kunt storten als deze klaar is. Verdeel de hazelnoten over een tweede bakplaat en bruneer ze in ongeveer 15 minuten goudbruin. Kook ondertussen in een steelpan de fijne kristalsuiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel. Houd de randen van de steelpan met een nat kwastje vrij van suikerkristallen om greinen (kristalvorming) te voorkomen. Doe de gebruneerde hazelnoten bij de hete karamel en roer de massa kort door elkaar. Stort de nougatine op het vel bakpapier en laat volledig afkoelen.

Breek de nougatine in grove stukken en vermaal deze in de foodprocessor tot hazelnootpraliné.