Behalve dat mijn stage bij ”Heel Holland Bakt” jurylid Robèrt van Beckhoven ontzettend gaaf was, heb ik er ook nog een leuk recept aan overgehouden! Deze paasnestjes zijn echt ontzettend lekker en bovendien heel erg leuk om te maken. Ultiem paascadeautje toch?!

Ingrediënten

Chocoladenestjes
225 g cornflakes
50 g cacaoboter
500 g pure chocolade (callets of grof gehakt)

Kuikentjes
250 g gele marsepein
50 g witte chocolade (callets of grof gehakt)
50 g pure chocolade
1 eiwit
300 g poedersuiker
rode poederkleurstof

Verder nodig
8 ronde kopjes of schaaltjes van ongeveer 8 cm doorsnede
Satéprikker
3 wegwerp spuitzakken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 50 °C. Doe de cornflakes in een ruime kom en zet deze ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven. De cornflakes moeten lauw-warm aanvoelen, maar zeker niet te warm zijn!

Tempereer de cacaoboter in de magnetron. smelt de cacaoboter 20 seconden op vol vermogen in de magnetron. Roer goed door en herhaal deze procedure tot 2/3 van de cacaoboter gesmolten is, maar er nog wel stukjes aanwezig zijn. Roer nu net zo lang tot alle stukjes cacaoboter zijn opgelost. Tempereer de pure chocolade. Smelt daarvoor de chocolade tot 45 °C en koel 2/3 op een marmeren plaat terug naar 27 °C. Giet de afgekoelde chocolade terug bij het 1/3 deel van de chocolade in de kom, de uiteindelijke temperatuur moet 30 °C zijn. Doe de cacaoboter bij de chocolade en roer goed door. Doe de chocolade vervolgens bij de cornflakes en meng alles met je handen net zo lang door elkaar, tot alle cornflakes een laagje chocolade heeft. Verdeel het mengsel over 8 kopjes/schaaltjes en druk in het midden een klein kuiltje (hier komen straks de kuikentjes in). Plaats de kopjes minimaal 30 minuten in de koelkast, zodat de chocolade goed kan uitharden.

Maak van de gele marsepein 24 knikkertjes van 10 gram. Prik met de achterkant van een satéprikker twee kleine gaatjes in de knikkertjes, zodat hier de oogjes in kunnen. Tempereer nu de witte chocolade op dezelfde wijze als de cacaoboter en doe deze in een spuitzak. Spuit kleine bolletjes in de gaatjes van de knikkertjes. Tempereer de pure chocolade en spuit hiermee kleine pupillen op de oogjes.

Doe het eiwit in een kom en voeg hier net zo veel poedersuiker aan toe, tot zich een spuitbare icing vormt. Breng de icing op kleur met rode kleurstof. Doe de icing in een spuitzak en spuit kleine dopjes op de kuikentjes. Laat de kuikentjes een paar uur rusten zodat de icing goed kan uitharden.

Los de nestjes door de kopjes voorzichtig op het aanrechtblad te tikken. Schik 3 kuikentjes in elk nestje.

Tips
Door de cornflakes iets te verwarmen, stolt de chocolade niet te snel, waardoor je meer tijd hebt om de kopjes goed te vullen.
Cacaoboter is nodig om de chocolade vloeibaarder te maken. De chocolade verdeelt zich dan mooier om de cornflakes heen. Cacaoboter is niet verkrijgbaar in de supermarkt. Bestel het online of koop het bij de groothandel.
Voor het tempereren van grotere hoeveelheden chocolade gebruik ik vaak de methode waarbij ik de chocolade “tableer” (op een marmeren plaat). Je kunt chocolade ook met de magnetron tempereren, zoals in dit recept is beschreven. Zorg ervoor dat je altijd een plastic bakje gebruikt en geen porselein, want dat houdt de warmte teveel vast.