Ik ken bijna geen moeders die niet van chocolade en frambozen houden! Dit recept is dus ideaal om je moeder op een leuke manier te verrassen. In dit recept maak ik de lange vingers zelf, maar je kunt natuurlijk ook dezelfde hoeveelheid kant en klare lange vingers gebruiken. Wacht dus niet langer en kruip de keuken in!

Ingrediënten

Lange vingers
3 eieren
100 g fijne kristalsuiker
100 g bloem
Poedersuiker om te bestuiven

Krokante bodem
200 g brosse koekjes naar keuze (bijvoorbeeld bastogne)
100 g boter

Pure chocolademousse 
525 g slagroom
230 g pure chocolade (callets of grof gehakt)
110 g fijne kristalsuiker
90 g eidooier (ongeveer 6 eidooiers)
45 g ei (ongeveer 1 ei)

Garnering
500 g frambozen

Verder nodig
keukenmachine
1 glad spuitmondje van 12 mm doorsnede
1 spuitzak
1 taartring of springvorm van 18 cm doorsnede
1 keukenthermometer
1 decoratielint

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Splits de eieren en klop het eiwit met het zout op in de keukenmachine, zet de eidooiers even apart. Voeg zodra het eiwit schuimig is de fijne kristalsuiker in kleine beetjes toe en klop het geheel in ongeveer 2 minuten tot een stevig schuim. Voeg de eidooiers toe en meng deze in een paar seconden door het schuim. (Blijf niet te lang kloppen, anders verliest het schuim zijn luchtigheid.) Zeef de bloem en spatel deze zo luchtig mogelijk door het eierbeslag. Vul de spuitzak met het gladde spuitmondje met het beslag en spuit minimaal 25 lange vingers van ongeveer 10 cm lengte op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg tijdens het opspuiten voor een minimale tussenruimte van 1,5 cm. Anders bakken de lange vingers aan elkaar. Bestuif de lange vingers twee maal met poedersuiker, door middel van een zeef. Bak de lange vingers in ongeveer 15 minuten af.

Zet de taartring op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld een taartkarton of snijplank). Als je een springvorm gebruikt, heb je alleen de rand nodig. Verkruimel de koekjes in een foodprocessor of met de hand. Smelt de boter en meng dit met de verkruimelde koekjes. Druk een laag van ongeveer een centimeter dik in de taartring. Zet de bodem even opzij.

Breng 150 g van de slagroom aan de kook en giet dit op de pure chocolade. Roer door tot een gladde ganache. Klop de overige 375 g slagroom lobbig in een mengkom en zet deze in de koelkast. Doe de suiker, de eidooiers en het ei in een kom en verwarm het geheel au bain-marie tot 60 °C. Blijf het mengsel ondertussen stevig met de hand doorkloppen. Klop het eierbeslag ongeveer 8 minuten in de keukenmachine tot een luchtige Pâte à bombe (Franse patisserieterm, een basis voor chocolademousse of andere luchtige desserts). Voeg de chocoladeganache toe en spatel het geheel door tot een egale massa. Spatel de slagroom erdoor en stort de mousse in de taartring. Laat de taart nu minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Verwijder de taartring door met een mesje langs de rand te gaan. Verhit de zijkant eventueel kort om het lossen gemakkelijker te maken. Zet de lange vingers tegen de zijkant van de taart. Snijd de lange vingers bij, zodat ze ongeveer 1 cm boven de rand van de taart uitsteken. Zet de lange vingers tegen de zijkant van de taart en bind de taart af met een decoratielint. Garneer de taart met verse frambozen.