Het is misschien geen gezicht; iemand zo jong als ik een glaasje advocaat te zien weglepelen. Geloof me, als je dit recept zelf maakt, snap je waarom ik dit regelmatig doe! Uiteraard is het feest voor mij niet compleet zonder een flinke klodder slagroom. Vaak maak ik advocaat als ik veel eidooiers over heb (bijvoorbeeld na het maken van een pavlova). Advocaat kun je door de hoeveelheid alcohol en suiker maanden bewaren in de koelkast.

Ingrediënten
250 g eidooier (ongeveer 15 eidooiers)
250 g fijne kristalsuiker
300 g brandewijn
2 vanillestokjes

Verder nodig
keukenthermometer
kom met ijskoud water

Bereiding
Meng de eidooiers met de suiker en de brandewijn in een stalen kommetje. Schraap het merg uit de twee vanillestokjes en voeg dit toe aan het dooier-mengsel. Voeg ook de stokjes toe; deze geven namelijk nog heel veel smaak af tijdens het verwarmen. Verhit het mengsel au bain-marie tot 85°C. Zorg ervoor dat je met een garde continue blijft roeren en dat het water de kom niet raakt, anders krijg je gebakken ei op de bodem. Plaats de kom direct op een bak met ijswater, zodra de advocaat op temperatuur is. Blijf ongeveer 5 minuten doorroeren om de advocaat iets af te koelen. Haal de advocaat door een zeef om eventuele stukjes gestolde eidooier en de vanillestokjes te verwijderen. Bewaar de advocaat afgesloten in de koelkast.