Is het nu cake of brood? Eigenlijk zit brioche er een beetje tussenin! Door de hoeveelheid boter en ei, krijgt brioche een hele lekkere structuur en smaak die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Brioche laat zich het lekkerst beleggen met een beetje roomboter of jam, maar probeer bijvoorbeeld ook eens het recept voor hazelnootpasta! Voor het maken van brioche moet je wel geduld hebben. Het beste begin je daarom de avond van tevoren.

Ingrediënten
250 g bloem (+ extra om te bestuiven)
30 g witte basterdsuiker
125 g ei (+ extra om te bestrijken)
30 g volle melk (kamertemperatuur)
15 g verse gist
5 g zout
150 g boter (koud, + extra om in te vetten)
Zonnebloemolie om in te vetten

Verder nodig
brood- of cakeblik van ongeveer 10 x 25 cm

Bereiding
Meng de bloem met de basterdsuiker en het ei. Verwarm de melk eventueel lichtjes, tot deze op kamertemperatuur is. Los de gist op in de melk en voeg dit toe. Voeg tot slot het zout toe. Let erop dat de gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen; hierdoor neemt de gist in kracht af.  Kneed het geheel tot samenhangend deeg. Omdat het deeg vrij slap is, kun je dit het beste doen met een keukenmachine die voorzien is van een kneedhaak. Begin met het toevoegen van de boter, zodra het deeg begint los te laten van de kom. Kneed het briochedeeg nu verder af (ongeveer 8 tot 10 minuten). Je kunt controleren of je genoeg gekneed hebt, door een vliesje te trekken van een klein stukje deeg. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken! Scheurt het vliesje snel? Kneed het deeg dan nog een paar minuten verder af.

Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie en vorm een bal van het deeg. Leg het deeg in de ingevette kom en dek het af met plastic folie. laat het deeg ongeveer twee uur rijzen op kamertemperatuur, tot het in volume is verdubbeld.

Kneed het deeg kort door en verpak het in plastic folie. Laat het deeg een nacht rusten in de koeling.

Verdeel het deeg in 8 bolletjes van ongeveer 70 gram. Leg de bolletjes strak tegen elkaar in een ingevet cakeblik. Laat de brioche ongeveer 2 uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrijk de brioche voorzichtig met losgeklopt ei en bak hem in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Dek de brioche de laatste 10 minuten eventueel af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat hij te donker wordt.