Deze oudhollandse lekkernij moet eigenlijk op een ieders ‘’to-bake-list’’ staan. Een verse gevulde koek is namelijk heel wat anders dan gevulde koeken uit de supermarkt. Een gevulde koek heeft op de dag van bakken nog een krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Na een dag trekt het vocht uit de spijsvulling in het deeg en wordt de hele koek zacht. Vandaar dat alle gevulde koeken uit de supermarkt zacht zijn. Weten hoe ze écht horen te smaken? Probeer dit recept dan!
Ingrediënten (voor 6 gevulde koeken)

Voor het deeg
100 g boter
50 g lichtbruine basterdsuiker
25 g ei (ongeveer ½ ei)
150 g (zeeuwse) bloem
3 g bakpoeder
1 g zout
¼ citroen (rasp)

Voor de spijsvulling
150 g amandelspijs
1 ei

Verder nodig
1 (gekartelde) steker van 10 cm doorsnede (eventueel)
Bloem, om te bestuiven
1 ei, losgeklopt
18 hele amandelen

Bereiding
Meng de boter met de suiker en het ei. Voeg de bloem, het bakpoeder, het zout en de citroenrasp toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat het een uur rusten in de koelkast.

Maak een spuitbare massa door een klein beetje ei toe te voegen aan de amandelspijs. Bepaal zelf hoeveel je nodig hebt. De spijs moet zacht worden, maar niet te vloeibaar! Voeg het ei in kleine delen toe. Amandelspijs die vrij droog is, heeft moeite met het opnemen van een grote hoeveelheid vocht in een keer. De kans op klonten is dan groot.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte. Steek of snijd 12 plakken uit en leg 6 plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de spijsvulling over de deegcirkels met een lepel of spuitzak. Zorg ervoor dat de spijs minstens 1 centimeter van de rand vandaan blijft. Bestrijk de randen met een beetje losgeklopt ei en druk het tweede plakje er bovenop. Zorg dat de randen goed aansluiten. Als je geen gekartelde steker hebt, kun je de randen ook een door middel van een vork een kartelmotief geven.

Bestrijk de koeken met losgeklopt ei en druk op elke koek 3 hele amandelen. Bestrijk de koeken en de amandelen na 5 minuten nogmaals met ei. Bak de gevulde koeken in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.