Bladerdeeg maken is best veel werk, maar het verschil in smaak tussen kant-en-klaar bladerdeeg en zelfgemaakt bladerdeeg is voor mij reden genoeg om de handen uit de mouwen te steken! Het leuke van bladerdeeg is dat het heel breed inzetbaar is; zowel voor zoete als hartige baksels. Bij het maken van bladerdeeg is het heel belangrijk dat je de rust- en koeltijden goed respecteert. De boter moet namelijk goed koud zijn tijdens het toeren, zodat de laagjes deeg en boter goed gescheiden blijven. Ook hebben de gluten in het deeg tijd nodig om te ontspannen. Merk je veel weerstand tijdens het uitrollen van het deeg? Laat het dan nog een half uurtje in de koelkast rusten. Bladerdeeg laat zich overigens heel makkelijk invriezen. Haal het een dag voor je het wilt verwerken uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.

Ingrediënten

Voor het basisdeeg
500 g bloem
275 g water (koud)
100 g boter
10 g zout

Voor het toeren
350 g boter (koud)

Bereiding

Stap 1
Begin met het maken van het basisdeeg. Kneed alle ingrediënten tot een soepel en elastisch deeg. Vorm een vierkant van ongeveer 20 x 20 centimeter, verpak het in plastic folie en laat het rusten in de koelkast, terwijl je verder gaat met het verwerken van de boter.

Stap 2
Snijd de boter voor het toeren in plakjes van ongeveer een centimeter dik.

Stap 3
Vorm een rasterpatroon van een vel bakpapier, door het over twee zijden in drieën te vouwen.

Stap 4
Verdeel de boter in het middelste vak en vouw het bakpapier eromheen als een pakketje. Leg het pakketje met de opening naar onderen op het aanrecht en rol dit plat met een deegroller of rolstok. Laat de boter een half uur rusten in de koelkast.

Stap 5
Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 20 x 40 centimeter. Leg de plak boter op de ene helft van het deeg en vouw de andere helft eroverheen.

Stap 6
Draai het pakketje een kwartslag en het wederom uit tot een plak van 20 x 40 centimeter. Vouw het deeg nu in drieën. Je hebt nu een halve toer gemaakt.

Stap 7
Rol het deeg weer uit tot een plak van 20 x 40 centimeter en vouw het opnieuw in drieën. Je hebt nu een hele toer gemaakt.

Stap 8
Laat het deeg nu minimaal een half uur in de koelkast rusten, voor je verder gaat. Herhaal stap 6 t/m8 nog twee keer en laat het tussen elke hele toer een half uur rusten.

In totaal geef je het deeg dus 6 halve toeren. Laat het deeg na de laatste toer nog minimaal een half uur in de koeling rusten, voor je het gaat gebruiken.