Voor een goede Zeeuwse bolus met een kop koffie kun je mij écht altijd wakker maken! Toen ik ze voor het eerst maakte was ik eerlijk gezegd niet meteen onder de indruk. Ze vielen wat droger uit dan ik gewend was en de smaak was niet zoals ik vond dat het zou moeten zijn. Na veel proberen kwam ik erachter dat kort en heet bakken de sleutel tot succes was. Inmiddels bak ik ze zeer regelmatig, tot groot genoegen van familie en vrienden.

Ingrediënten (voor 15 Zeeuwse bolussen)

Voor het deeg
500 g bloem
20 g witte basterdsuiker
30 g verse gist
280 g volle melk (handwarm)
10 g zout

50 g ei (ongeveer 1 ei)
60 g boter

Voor de bolussuiker
500 g bruine basterdsuiker
1 el kaneel

Bereiding
Meng de bloem met de witte basterdsuiker. Los de gist op in de melk en voeg dit samen met het zout en de boter toe. Zorg ervoor dat de gist niet in contact komt met het zout. Dit vermindert de werking van de gist. Voeg het ei en de boter toe en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Verdeel het deeg in 15 stukjes van ongeveer 60 gram en bol ze op. Laat ze 30 minuten afgedekt rijzen op een warme en vochtige plaats.

Maak een schone theedoek vochtig en leg deze op het aanrecht. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit over de theedoek. Vorm strengen van de deegbolletjes, door ze in 3 etappes door de bolussuiker te rollen. Uiteindelijk moeten de strengen 25 centimeter lang worden. Wanneer je de laatste streng hebt gerold, begin je dus weer met de eerste door de bolussuiker te rollen.

Leg alle strengen op een hoopje en verpak deze in de theedoek met bolussuiker. Laat de strengen ongeveer 5 minuten ‘’zweten’’. Rol de strengen nogmaals door de bolussuiker, zonder ze langer te maken. Rol elke streng op en vouw het uiteinden onder de bolussen. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze een uur afgedekt narijzen op een warme en vochtige plaats.

Verwarm de oven voor op 240 °C en zorg ervoor dat je een tweede bakplaat bij de hand hebt. Bak de bolussen in ongeveer 7 minuten af. Leg een vel bakpapier bovenop de bolussen en plaats hier de tweede bakplaat overheen. Keer de twee bakplaten snel om en laat de bolussen afkoelen.

Tip: Je kunt de bolussen extra klef maken door ze in een plastic zak te verpakken als ze nog een klein beetje warm zijn. Het condens zal gaan inwerken op de suiker maakt dat ze een dag later nóg lekkerder zijn!