Het maken van spekkoek is een klus die behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Prima karweitje voor de zondag middag dus! Het heeft mij behoorlijk wat tijd gekost om het juiste recept te ontwikkelen. Een spekkoek mag namelijk alles behalve droog zijn, en dat bleek een behoorlijke uitdaging! Voor het maken van een spekkoek heb je een oven nodig met een grillfunctie. Door elke laag onder de grill te bakken, blijft de spekkoek lekker smeuïg. Een spekkoek bakken in een oven zonder grill is helaas niet mogelijk. Doordat de hele spekkoek dan blijft doorgaren, zal hij uiteindelijk te droog worden. Speciale kruidenmixen voor spekkoek zijn lastig verkrijgbaar. Koek- of speculaaskruiden benaderen de smaak heel goed en zijn verkrijgbaar in bijna elke supermarkt.

Ingrediënten
500 g boter (kamertemperatuur)
397 g gezoete gecondenseerde melk (1 blikje)
200 g witte basterdsuiker
450 g eidooier (ongeveer 25 eidooiers)
165 g eiwit (ongeveer 5 eiwitten)
170 g bloem
3 g zout
15 g vanille-extract
50 g koek-/speculaaskruiden

Verder nodig
Vierkante bakvorm van 20 x 20 cm (of een springvorm van 23 cm doorsnede)
Boter, om in te vetten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de boter met de gecondenseerde melk in ongeveer 8 minuten tot een romige massa. Voeg de basterdsuiker en de eidooiers toe en klop nog eens 8 minuten. Zeef de bloem en voeg dit samen met het zout toe. Klop de eiwitten stijf en spatel deze zo luchtig mogelijk door het beslag

Verdeel het beslag in twee gelijke delen van ongeveer 900 gram. Voeg aan de ene helft het vanille-extract toe en aan de andere helft de kruiden. Verdeel een dun laagje van het vanillebeslag over de bodem van de vorm (niet meer dan 2 flinke eetlepels per keer). Weersta de verleiding om meer beslag in een keer in de bakvorm te doen. De laagjes moeten dun zijn voor een mooi en lekker resultaat.

Bak de eerste laag ongeveer 3 minuten onder de grill. De lagen hoeven tijdens het bakken niet te verkleuren, maar moeten na het bakken wel droog aanvoelen. Haal de bakvorm uit de oven en verdeel een laag van het gekruide beslag over het vanillebeslag. Gaat de onderliggende laag kapot tijdens het uitstrijken? Dan is deze nog niet gaar. Pas de baktijd zo nodig aan.

Herhaal de bovengenoemde stappen en bak om en om laagjes van de twee soorten beslag. Haal de spekkoek na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen voor je hem aansnijdt.