Een Amerikaanse klassieker in een Frans jasje! Deze klassieke cheesecake is namelijk geïnspireerd op de van oorsprong Franse fraisier (aardbeientaart met genoise biscuit en botercrème). De combinatie van frisse roomkaas, aardbeien en een krokante bodem is wat mij betreft onweerstaanbaar!

VOOR DE BODEM
75 g boter
75 g bruine basterdsuiker
75 g amandelmeel
75 g bloem
1 g zout
4 g kaneel

VOOR HET ROOMKAASMENGSEL
285 g slagroom
600 g stevige roomkaas, op kamertemperatuur (bv. MonChou)
135 g poedersuiker
4,5 blaadjes gelatine
½ citroen, rasp
1 vanillestokje (eventueel)
45 g volle melk

VOOR DE FRAMBOZENGELEI
200 g frambozen (vers of diepvries)
30 g fijne kristalsuiker
2,5 blaadjes gelatine

VERDER NODIG
500 g aardbeien
bloem, om te bestuiven
1 strook acetaat- of bloemistenfolie van 75 centimeter lang
1 spuitzak

BEREIDING
Meng de boter met de basterdsuiker. Voeg de bloem, het amandelmeel, het zout en de kaneel toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal één uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 millimeter dik. Steek of snijd een cirkel van 20 centimeter doorsnede uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar en laat deze vervolgens volledig afkoelen.

Bekleed de bodem van een springvorm van 23 centimeter doorsnede met bakpapier. Bekleed de zijkanten met een strook acetaat- of bloemistenfolie. Heb je dat niet in huis? Dan kun je ook bakpapier gebruiken. Door het vocht in het roomkaasmengsel zal het bakpapier iets gaan kreukelen, waardoor het eindresultaat iets minder strak zal zijn. Leg de bodem in het midden van de geprepareerde springvorm.

Week voor het roomkaasmengsel de gelatine minimaal 10 minuten in ruim koud water. Zet ook meteen de gelatine voor de frambozengelei in de week. Klop de slagroom stijf en zet deze tot gebruik in de koelkast. Klop de roomkaas met de poedersuiker en de citroenrasp in enkele minuten tot een romig mengsel. Voeg eventueel het merg van een vanillestokje toe. Verhit de melk en los hier de gelatineblaadjes in op. Voeg een klein beetje van het roomkaasmengsel toe aan de opgeloste gelatine. Roer het mengsel goed door elkaar met een garde. Doe vervolgens het gelatinemengsel bij de rest van het roomkaasmengsel. Roer het geheel weer door met een garde. Meng alles zo snel mogelijk om te voorkomen dat de gelatine vroegtijdig zijn werk gaat doen. Roer tot slot de opgeklopte slagroom met een garde door het roomkaasmengsel.

Zet de zijkant van de springvorm vol met halve aardbeien. Zorg ervoor dat de snijkant van de aardbeien
”voor het raam” staan. (dus tegen de rand van de met folie beklede springvorm). Vul een spuitzak met het roomkaasmengsel en verdeel een dunne laag over de bodem. Spuit ook voldoende roomkaasmengsel tussen de aardbeien, zodat deze goed op hun plek blijven. Zet het midden van de taart vervolgens vol met hele aardbeien. Zorg ervoor dat het puntje naar boven wijst. Verdeel de rest van het roomkaasmengsel over de aardbeien. Maak de bovenkant zo glad mogelijk met de bolle kant van een lepel. Plaats de taart minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Ga ondertussen verder met het maken van de frambozengelei.

Duw de frambozen met een (pol)lepel door een zeef, om de pitjes te verwijderen. Breng de frambozenpuree met de suiker aan de kook. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en laat de frambozengelei afkoelen tot deze lauwwarm aanvoelt.

Giet de frambozengelei bovenop de cheesecake en laat deze vervolgens minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Verwijder tot slot de springvorm en het folie.